Węgierski kociołek

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź.

Węgierski kociołek
Węgierski kociołek123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 2-3 porcje:

Kluski:

  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2-3 ostre paprykowe kiełbaski węgierskie
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 pomidory
  • listki bazylii i szałwii
  • mielona ostra papryka

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź. Dodaj parmezan, mąkę, roztrzepane jajko, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku i wyrób jednolite ciasto.

2. Ciasto podziel na porcje i uformuj wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdą kluseczkę uformuj w "jajowaty" kształt i odciśnij wzorek widelcem. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.

3. Klarowane masło rozpuść, wymieszaj z 2 łyżeczkami papryki. Kiełbaski pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Pomidory umyj, pokrój w ósemki. Kluski wrzuć na ciepłe masło, przemieszaj. Posyp kiełbaskami. Udekoruj pomidorami i listkami bazylii oraz szałwii.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas