Węgierski kociołek
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź.
Składniki na 2-3 porcje:
Kluski:
- 50 dag ziemniaków
- 10 dag tartego parmezanu
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2-3 ostre paprykowe kiełbaski węgierskie
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 pomidory
- listki bazylii i szałwii
- mielona ostra papryka
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź. Dodaj parmezan, mąkę, roztrzepane jajko, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku i wyrób jednolite ciasto.
2. Ciasto podziel na porcje i uformuj wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdą kluseczkę uformuj w "jajowaty" kształt i odciśnij wzorek widelcem. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
3. Klarowane masło rozpuść, wymieszaj z 2 łyżeczkami papryki. Kiełbaski pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Pomidory umyj, pokrój w ósemki. Kluski wrzuć na ciepłe masło, przemieszaj. Posyp kiełbaskami. Udekoruj pomidorami i listkami bazylii oraz szałwii.
Czas przygotowania: ok. 60 minut