Wiejska zupa z boczkiem
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".

Składniki dla 4 osób:
- 3 duże marchewki
- 3 rzepy
- 3 pory
- ½ selera
- 1 mała biała kapusta
- 3 cebule
- 750 g ziemniaków
- 800 g wędzonki
- Kawałek surowej szynki
- 6 małych parówek lub surowych kiełbasek
- 200 g masła
- 2,5 l wody
- Sól
- Czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- Ząbek czosnku
Przygotowanie składników:
- Ziemniaki orać, umyć i pokroić w plasterki.
- Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku odstawić pokrojone warzywa, żeby wypuściły sok.
- Dodać ziemniaki, szynkę, wędzonkę i kiełbasę, gałązkę tymianku i liść laurowy.
- Zalać wodą, zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
- Przed podaniem pokroić mięso i rozłożyć na talerze, rozdzielić także warzywa i zalać wywarem.
- Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyere.