Reklama

Reklama

Wielkanocne słodkości z pomarańczą

Z zapachem pomarańczy kojarzą się nam święta Bożego Narodzenia, ale odpowiednio przygotowane wypieki czy desery o smaku pomarańczy mogą nabrać bardziej wielkanocnego charakteru. Zwłaszcza ciasta anielskie, klasyczne czy galaretki.

Klasyczne ciasto pomarańczowe

Reklama

Proste i szybkie. Ma wspaniałą konsystencję i wilgotność. Bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie świątecznego śniadania.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pomarańcze
  • 3 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1. Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 

2. Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

3. Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tarta. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Galaretka z owocami

Smakowity deser, który tylko udaje ciasto. Będzie prawdziwą ozdobą stołu.

Składniki

  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 3 jabłka
  • 4 szklanki wrzątku

1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do stężenia.

2. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (pomarańcza, mandarynki, banany) i w kostkę (jabłka).

3. Keksówkę wykładamy folią spożywczą, na jej dno wylewamy 1/5 tężejącej galaretki. Na niej wykładamy połowę owoców, zalewamy połową ilości pozostałej galaretki. Wykładamy pozostałe owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy całość do przestygnięcia. 

4. Przestudzony deser chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.

Ciasto anielskie

Lekkie, wilgotne, orzeźwiające, prawdziwie wiosenne. Może być wypiekane w formie do babki, jak również w zwykłej podłużnej foremce.

Ciasto:

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 białek z jajek (najlepiej rozmiar L)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego do ciast
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru

1. Mąkę, cukier puder i szczyptę soli umieszczamy przesiewamy do miski. Czynność powtarzamy 3-4 razy. zapewni nam to odpowiednie "napowietrzenie" tych składników, a w efekcie lżejszy wypiek.

2. Białka jajek umieszczamy w większym naczyniu, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy do białkowej piany cukier, a pod koniec - skórkę pomarańczową, zapach i cukier waniliowy. 

3. Do naczynia ze sztywną, ubitą pianą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem, cały czas mieszając całość. 

4. Formę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 55 minut (w razie potrzeby możemy przetrzymać upieczone ciasto kilka minut w wyłączonym, a jeszcze ciepłym piekarniku). Gotowe wyjmujemy, nakrywamy deską do krojenia i odstawiamy "do góry nogami" do całkowitego przestudzenia (1-1,5 godziny). 

5. Szykujemy polewę: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (1/2 szklanki) przelewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, startą skórkę pomarańczy i łyżeczkę cukru waniliowego, mieszamy. Ostrożnie porywamy polewą wierzch całkowicie już przestudzonego ciasta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje