Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej

Dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie, nawet w czas świąteczny

Składniki

  • 0,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej np. Look Food
  • 0,25 szklanki ksylitolu np. Look Food
  • 150 g oleju kokosowego np. Look Food
  • 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego np. Look Food, uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • jajko

Składniki na masę orzechową

  • 250 mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu np. Look Food
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • szczypta soli himalajskiej np. Look Food

Sposób przygotowania

Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.  Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi dodatkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje