Wielkopolska parzybroda

Ta tradycyjna zupa na bazie białej kapusty występuje w różnych wariantach w wielu regionach, ale najsłynniejsza jest ta z Wielkopolski. Warto samemu przekonać się o jej walorach, sięgając po klasyczny przepis.

Pożywna i bardzo sycąca
Pożywna i bardzo sycąca123RF/PICSEL

1. Suszone grzyby namaczamy w miseczce, powinny moczyć się kilka godzin.

2. Mięso oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno. Umieszczamy w garnku wraz z namoczonymi grzybami, zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - ok. 60 min. 

3. Gdy mięso się gotuje, szatkujemy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę kroimy drobno. Wyjmujemy z zupy mięso i grzyby (np. łyżką cedzakową), odstawiamy. Do wywaru dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości (ok. 40 min.), pod koniec gotowania dodajemy odłożone mięso i grzyby, doprawiamy całość.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas