Wielowarzywna zupa na piersi kurczaka

Wyjątkowo sycąca.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • po 20 dag selera i bakłażana
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek oregano, olej
  • 800 ml wywaru drobiowego
  • 15 dag mrożonej fasolki, sól
  • 10 dag pomidorków koktajl.
  • 20 dag piersi kurczaka, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek obierz, poszatkuj, oczyszczone marchewki pokrój w plasterki. Kawałek selera pozbaw skórki, pokrój w kosteczkę, umyty bakłażan podziel na nieduże kawałki.

Reklama

2. Zioła opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Otrzyj listki z łodyżek. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę, seler i chwilę smaż razem.

3. Warzywa zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Dopraw solą oraz pieprzem, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć fasolkę szparagową i kawałki bakłażana. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wrzuć umyte pomidorki. Gotuj 2-3 minuty.

4. Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Oprósz solą oraz pieprzem.

5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż po 5 min z każdej strony. Zdejmij z patelni i pokrój na kawałki. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp otarte zioła. Podawaj z mięsem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje