Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Bez względu na to, gdzie w tym roku spędzisz wieczór sylwestrowy, z kim i w jaki sposób będziesz witać Nowy rok, zaskocz znajomych nowym pomysłem i spraw, żeby tegoroczny 31 grudnia zapamiętali na długo!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania

Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w  drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

Smacznego!

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas