Reklama

Wieprzowe medaliony

Odpowiednio przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i wyjątkowo aromatyczne. Danie jest banalne do przygotowania - poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni stawia pierwsze kroki.

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 15 dag masła
  • 1/2 pęczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól
  • grubo tłuczony pieprz
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 1 szkl. stołowego białego wina

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, starannie osusz. Wykrój 6 grubszych kotletów. Natnij delikatnie brzegi. Kotlety natrzyj solą oraz pieprzem, odłóż na kilkadziesiąt minut.

2. Odłóż dwie łyżki masła. Resztę rozetrzyj na gładką masę. Opłucz, osusz i posiekaj listki bazylii. Dodaj do masła razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, dopraw solą. Nałóż masę na folię i zawiń, formując roladkę. Odłóż do zamrażalnika.

3. Resztę masła rozgrzej na patelni. Gdy zacznie się pienić, włóż mięso. Obsmaż z dwóch stron po kilka minut. Musztardę rozprowadź białym winem. Wlej na patelnię z mięsem. Duś, aż płyn odparuje. Mięso podawaj z masełkiem.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: medaliony

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy