Wieprzowina w strączkach
Danie sycące, a jakie pyszne!

Składniki
- po 15 dag żółtej i zielonej fasolki
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 1/6 główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Oprósz cząbrem, solą i pieprzem ziołowym. Wymieszaj, przykryj, odstaw na 30 minut. 2. 2-3 łyżki oleju rozgrzej. Mięso oprósz mąką, przemieszaj, włóż na olej. Smaż, aż równomiernie się zrumieni ze wszystkich stron. 3. Warzywa oczyść, opłucz i osusz. Kapustę pokrój w paski, marchewkę na plasterki, cebulę posiekaj, a fasolki przetnij na połówki. Rozdrobnione warzywa dodaj do mięsa, wlej gorący bulion, wsyp mieloną paprykę i kminek. Przemieszaj, dosyp granulowany czosnek. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie (około 40 minut). W trakcie duszenia uzupełniaj wyparowaną wodę, by składniki nie przypaliły się. Pod koniec ew. posól do smaku.