Reklama

Reklama

Wieżyczki tiramisu z czekoladą

Pyszny krem, soczyste i aromatyczne truskawki oraz nasączone kawą biszkopty to prawdziwa gratka dla miłośników tiramisu. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet amator!

Czas przyrządzenia: ok. 40 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 36 podłużnych biszkoptów (ok. 30 dag)
  • 40 dag serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 80 proc. zawartości kakao)
  • 5 łyżek likieru migdałowego
  • 1 filiżanka (150 ml) kawy espresso
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jajka sparz wrzątkiem, rozbij je, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera na średnie i wmiksuj krótko serek mascarpone.

Reklama

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Szpatułką wmieszaj ją delikatnie do masy  serowej. Krem wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 

3. Truskawki umyj, odszypułkuj. Połowę pokrój w plasterki. Czekoladę włóż na ok. 20 minut  Wieżyczki tiramisu z czekoladą do zamrażarki i od razu po wyjęciu zetrzyj na tarce o małych otworkach. Wiórki schowaj do lodówki.

4. Kawę ostudź, wymieszaj  z likierem. Przygotuj 4 talerze. Na każdym ułóż obok siebie po  3 biszkopty. Obficie skrop je kawą. Na nich rozłóż połowę plasterków truskawek, posmaruj je porcją kremu (możesz wycisnąć go szprycą). Tak samo ułóż drugą warstwę  z ciastek, owoców i masy. Przykryj resztą biszkoptów oraz kremu. Wieżyczki posyp czekoladą, obłóż truskawkami i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Tiramisu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje