Wigilijne paszteciki

Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Polecamy przepis Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada, uczestniczki V edycji programu Masterchef. Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie!

Paszteciki
Pasztecikimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy  z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto. Odstawiamy przykryte na ok. godzinę - ciasto musi podwoić objętość.

FARSZ:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli - do miękkości. Mieszamy z soczewicą, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200°C.

Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas