Wigilijne paszteciki
Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Polecamy przepis Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada, uczestniczki V edycji programu Masterchef. Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie!
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto. Odstawiamy przykryte na ok. godzinę - ciasto musi podwoić objętość.
FARSZ:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli - do miękkości. Mieszamy z soczewicą, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!
Smacznego!