Winne ziarenka z kminkiem i serem
Dodatek wina sprawi, że danie z kaszy zyska zupełnie nowy smak. Spróbuj, a kasza w takim wydaniu na stałe zagości w twojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę wsyp na sitko, dobrze opłucz pod zimną bieżącą wodą. Bulion mocno podgrzej. Połowę boczku pokrój w paseczki albo w kosteczkę. Pozostałe plasterki wysmaż w garnku z grubym dnem (po 1-2 minuty z każdej z strony). Przełóż je na talerz.
2. W tym samym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony boczek, smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Cebule obierz i posiekaj dość drobno. Dodaj do boczku w garnku. Zeszklij (ok. 1 minuty), wsyp kaszę. Mieszając, smaż ziarenka ok. 1 minuty, aż się zagrzeją i dobrze pokryją tłuszczem. Wtedy zwiększ pod garnkiem płomień, wlej wino i mieszając, smaż ok. 2 minuty, aż wino wyparuje. Zmniejsz płomień pod garnkiem.
3. Kaszę zalej gorącym bulionem. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Duś 20 minut (bez przykrywania garnka). Mieszaj kaszę co 2-3 minuty. Jeśli zacznie przywierać do dna, wlej odrobinę wody. Dołóż umyte i pokrojone na połówki pomidorki. Duś jeszcze 5 minut. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do kaszy. Przed podaniem obłóż plasterkami boczku i posyp danie startym serem.