Reklama

Reklama

Winne ziarenka z kminkiem i serem

Dodatek wina sprawi, że danie z kaszy zyska zupełnie nowy smak. Spróbuj, a kasza w takim wydaniu na stałe zagości w twojej kuchni.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku)
  • 2 czerwone cebule
  • 12 małych pomidorków
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • granulowany czosnek
  • mielony kminek
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wsyp na sitko, dobrze opłucz pod zimną bieżącą wodą. Bulion mocno podgrzej. Połowę boczku pokrój w paseczki albo  w kosteczkę. Pozostałe plasterki wysmaż w garnku z grubym dnem (po 1-2 minuty z każdej z strony). Przełóż je na talerz.

2. W tym samym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony boczek, smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Cebule obierz i posiekaj  dość drobno. Dodaj do boczku w garnku. Zeszklij (ok. 1 minuty), wsyp kaszę. Mieszając, smaż ziarenka ok. 1 minuty, aż się zagrzeją i dobrze pokryją tłuszczem. Wtedy zwiększ pod garnkiem płomień, wlej wino i mieszając, smaż  ok. 2 minuty, aż wino wyparuje. Zmniejsz płomień pod garnkiem.

Reklama

3. Kaszę zalej gorącym bulionem. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Duś 20 minut (bez przykrywania garnka). Mieszaj kaszę co 2-3 minuty. Jeśli zacznie przywierać do dna, wlej odrobinę wody. Dołóż umyte i pokrojone na połówki pomidorki. Duś jeszcze 5 minut. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do kaszy. Przed podaniem obłóż plasterkami boczku i posyp danie startym serem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: dania z kaszy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje