Wiosenna uczta
Taka sałatka stanowić będzie pyszny posiłek i zadba o twoją szczupłą sylwetkę

Składniki
- 4 garście mieszanki sałat z rukolą
- 3 podudzia z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 8 rzodkiewek
- 10 kolorowych pomidorków
- 1 marchew
- 1/2 pora
- 1/4 małego selera
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka papryka
- sól
- czarny pieprz
- oliwa
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- listki bazylii
- 2 łyżki posiekanych i wymieszanych: natki pietruszki i szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Marchewkę, por, czosnek i seler obierz, potnij w słupki. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania cienko posmaruj oliwą, włóż mięso. Obłóż je pokrojonymi warzywami, podlej 4 łyżkami wody i przykryj. Piecz w 170 ºC przez ok. 60 minut. 2. W tym czasie umyj sałaty, cukinię, rzodkiewki i pomidorki. Cukinię potnij wzdłuż (obieraczką do warzyw) na cienkie paseczki i zblanszuj we wrzątku, osącz, osusz. Rzodkiewki i pomidorki pokrój. Wymieszaj jogurt z octem. 3. Zdejmij warzywa z mięsa. Gdy ostygną, zmiksuj je z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój, wymieszaj z sałatą, cukinią, rzodkiewkami i pomidorkami, posyp listkami bazylii, natką i szczypiorkiem. Sos podaj oddzielnie