Wiosenna uczta

Taka sałatka stanowić będzie pyszny posiłek i zadba o twoją szczupłą sylwetkę

Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Marchewkę, por, czosnek i seler obierz, potnij  w słupki. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania cienko posmaruj oliwą, włóż mięso. Obłóż je pokrojonymi warzywami, podlej 4 łyżkami wody i przykryj. Piecz  w 170 ºC przez ok. 60 minut. 

2. W tym czasie umyj sałaty, cukinię, rzodkiewki i pomidorki. Cukinię potnij wzdłuż (obieraczką do warzyw) na cienkie paseczki i zblanszuj we wrzątku, osącz, osusz. Rzodkiewki i pomidorki pokrój. Wymieszaj jogurt z octem. 

3. Zdejmij warzywa z mięsa. Gdy ostygną, zmiksuj je z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój, wymieszaj z sałatą, cukinią, rzodkiewkami i pomidorkami, posyp listkami bazylii, natką i szczypiorkiem. Sos podaj oddzielnie

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas