Włoska focaccia

Dla wielbicieli oliwek.

Świeża i pachnąca focaccia
Świeża i pachnąca focaccia 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 60 dag mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Dodatki:

  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • rozmaryn, gruba morska
  • oliwa, sól

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta zagnieć. Przykryj i odstaw na ok. 90 minut.

2. Z ciasta uformuj płaski bochenek. Zrób w nim dołeczki. Posmaruj oliwą. Posyp grubą solą, rozmarynem i pokrojonymi oliwkami. Piecz 30 minut w temp. 200 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas