Włoska jarzynowa
Wyśmienita i aromatyczna

Składniki
- 4 pomidory
- 1 mała cukinia
- kilka liści młodej kapusty
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 20 dag grubego makaronu
- sól, pieprz, suszony tymianek
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Kapustę opłucz, poszatkuj. Brokuł podziel na różyczki. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów i brokułów). Duś 5 minut. Dolej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brokuły i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę podawaj z makaronem.