Włoska minestrone
Zupa w stylu włoskim

Składniki
- 2 pomidory
- 2 marchewki (ok. 15 dag)
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szkl. bulionu
- 1 szkl. gęstego soku pomidorowego
- 3 gałązki oregano
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparz, obierz, oczyść. Miąższ pokrój na kawałki. Marchewkę obierz, cukinię i paprykę oczyść. Przygotowane warzywa umyj, potnij w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj resztę jarzyn. 2. Całość smaż 5 minut, mieszając. Podlej bulionem i sokiem. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj ok. 10 minut. Przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp parmezanem i oregano.