Składniki: - 500 g rukoli, - 25 szt. pomidorków koktajlowych, - 50 g czarnych oliwek bez pestek, - 1 pierś kurczaka, - 40 g zmiażdżonych Orzechów Włoskich Siesta lub 40 g uprażonych Migdałów płatków Siesta, - oliwa z oliwek, - suszona lub świeża bazylia, - oregano, sól, pieprz, - 5 łyżek startego parmezanu, - marynata do kurczaka: 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, oregano, bazylia Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty do kurczaka. Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do marynaty. Zostawić na 4 godziny w lodówce. 2. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 3. Rukolę umyć i osuszyć. 4. W dużej misce wymieszać rukolę z czarnymi oliwkami i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. 5. Dodać kurczaka (ostudzonego bądź ciepłego). 6. Orzechy włoskie Siesta zmiażdżyć i dodać do sałatki lub Migdały Płatki Siesta uprażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki. 7. Skropić całość oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i dokładnie wymieszać. 8. Posypać całą sałatkę startym parmezanem.