Włoskie pakowańce z pomidorami
Sposób przygotowania
1. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj, aż rozmarznie. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Suszone pomidory osącz, pokrój na duże kawałki. Wędlinę potnij w paski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z pokruszonym serem, posiekanymi ziołami oraz pomidorami i wędliną. Dodaj szpinak. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami.
2. Filety opłucz, osusz, wytnij w nich głębokie kieszonki. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Napełnij przygotowanym farszem. Kieszonki posmaruj olejem z obu stron. Kotlety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 25-30 minut.
3. W połowie czasu pieczenia kotlety delikatnie przewróć na drugą stronę. Podawaj np. z makaronem oraz jarzynką ze szpinaku i pomidorów.