Włoskie pakowańce z pomidorami

Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 15 dag szpinaku mrożonego (całe liście)
- po kilka gałązek oregano i tymianku
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 4 plasterki chudej wędliny
- ok. 15 dag sera feta albo tłustego twarogu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- mieszanka suszonych ziół do dań włoskich
Sposób przygotowania
1. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj, aż rozmarznie. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Suszone pomidory osącz, pokrój na duże kawałki. Wędlinę potnij w paski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z pokruszonym serem, posiekanymi ziołami oraz pomidorami i wędliną. Dodaj szpinak. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. 2. Filety opłucz, osusz, wytnij w nich głębokie kieszonki. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Napełnij przygotowanym farszem. Kieszonki posmaruj olejem z obu stron. Kotlety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 25-30 minut. 3. W połowie czasu pieczenia kotlety delikatnie przewróć na drugą stronę. Podawaj np. z makaronem oraz jarzynką ze szpinaku i pomidorów.