Włoskie smakołyki

Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana123RF/PICSEL

Saltimbocca alla romana

Składniki

  • 600 g cielęciny na kotlety
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 12 listków świeżej szałwii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Bruschetta
Bruschetta123RF/PICSEL

Bruschetta z pomidorami

Składniki

  • 4 dojrzałe mięsiste pomidory
  • garść listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy
  • 8 kromek chleba wiejskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bruschetta - przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Zupa minestrone
Zupa minestrone123RF/PICSEL

Zupa minestrone

Składniki

  • 2 marchewki
  • cukinia
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciow.
  • papryka
  • garść groszku
  • 100 g makaronu
  • 2 l bulionu
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego
  • bazylia
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Frittata - włoski omlet z cukiniąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese123RF/PICSEL

Lasagne bolognese

Składniki

  • 1 op. lasagne
  • po 4 łyżki masła i oliwy
  • po 150 g boczku i tartego parmezanu
  • cebula, marchew, seler naciowy
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • po 1 szkl. wina i bulionu
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • bazylia, sól, pieprz, gałka musz.

Sposób przygotowania

Przepis na lazanię z wołowinąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Carbonara
Carbonara123RF/PICSEL

Spaghetti alla carbonara

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
  • 2-3 ząbki czosnku, sól
  • 60 g sera pecorino (parmezanu lub grana padano)
  • natka, pieprz

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Makaron ze szparagami i szynkąINTERIA.TVInteria.tv
Caponata
Caponata123RF/PICSEL

Sycylijska caponata

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/2 cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 700 g pomidorów
  • 10 zielonych oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • kapary, orzeszki piniowe, oliwa
4-6 porcji

Sposób przygotowania

Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?