Reklama

Reklama

Włoskie smakołyki

Smaki tych dań przeniosą cię do słonecznej Italii!

Saltimbocca alla romana

Składniki

  • 600 g cielęciny na kotlety
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 12 listków świeżej szałwii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Mięso opłucz, pokrój w plastry. Rozbij je tłuczkiem na cienkie kotlety. Na każdym ułóż po 2 plasterki szynki i po 2 listki szałwii, zepnij wykałaczkami. W głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą. 

Kotleciki smaż z dwóch stron na jasnobrązowy kolor. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej białe wino. Duś kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi się błyszczący. Mięso podawaj z sosem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje