Włoskie smakołyki
Smaki tych dań przeniosą cię do słonecznej Italii!

Saltimbocca alla romana
Składniki
- 600 g cielęciny na kotlety
- 12 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 12 listków świeżej szałwii
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłucz, pokrój w plastry. Rozbij je tłuczkiem na cienkie kotlety. Na każdym ułóż po 2 plasterki szynki i po 2 listki szałwii, zepnij wykałaczkami. W głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą. Kotleciki smaż z dwóch stron na jasnobrązowy kolor. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej białe wino. Duś kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi się błyszczący. Mięso podawaj z sosem.

Bruschetta z pomidorami
Składniki
- 4 dojrzałe mięsiste pomidory
- garść listków bazylii
- kilka łyżek oliwy
- 8 kromek chleba wiejskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, pokrój w kostkę i włóż do miski. Jeżeli mają dużo pestek, usuń je łyżeczką. Drobno poszarp opłukane i osuszone listki bazylii. Wsyp je do pomidorów, dodaj odrobinę oliwy, soli i pieprzu. Wymieszaj składniki. Przygotuj grzanki. Kromki pieczywa opiecz w tosterze lub na patelni grillowej (rozgrzej patelnię, ułóż na niej pieczywo, dociśnij innym naczyniem lub płaską szpadką kuchenną). Czosnek obierz z osłonek, pozostaw w całości. Natrzyj nim gorące kromki (szorstka powierzchnia pieczywa powinna zetrzeć czosnek niczym papier ścierny). Skrop oliwą. Na wierzchu każdej grzanki ułóż pokrojone pomidory z bazylią. Gotowe bruschetty możesz też ozdobić całymi listkami.

Zupa minestrone
Składniki
- 2 marchewki
- cukinia
- 2 ziemniaki
- oliwa
- pietruszka
- cebula
- 2 łodygi selera naciow.
- papryka
- garść groszku
- 100 g makaronu
- 2 l bulionu
- 1/2 szkl. sosu pomidorowego
- bazylia
- 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczone marchewki i cukinię pokrój w talarki, obrane ziemniaki, pietruszkę i paprykę w kostkę. Posiekaj drobno obraną cebulę. Seler naciowy opłucz, pozbaw ewentualnych włókien i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Wrzuć pozostałe przygotowane warzywa, smaż 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i duś kolejne 2-3 min. Na koniec wsyp opłukany zielony groszek, wlej bulion. Gotuj zupę ok. 15 minut. Makaron (najlepiej drobne formy) ugotuj według przepisu, odlej na sicie. Opłucz gałązki bazylii, oderwij listki. Parmezan zetrzyj na tarce. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem. Posyp listkami bazylii oraz startym parmezanem. Jeśli chcesz, podaj ze świeżym pomidorem.

Lasagne bolognese
Składniki
- 1 op. lasagne
- po 4 łyżki masła i oliwy
- po 150 g boczku i tartego parmezanu
- cebula, marchew, seler naciowy
- 1/2 kg mięsa mielonego
- po 1 szkl. wina i bulionu
- 400 g passaty pomidorowej
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- bazylia, sól, pieprz, gałka musz.
Sposób przygotowania
Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę. Dodaj startą marchew, posiekaną łodygę selera i boczek. Wrzuć mięso. Smaż kilka minut. Wlej czerwone wino. Duś 3 min. Dodaj gorący bulion, a po chwili passatę. Gotuj ok. 2 godz. Przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Mieszając, wlewaj mleko. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, białym pieprzem i gałką. Porcję beszamelu wylej na spód formy. Układaj na przemian makaron, sos boloński, beszamel, posiekaną bazylię do smaku i parmezan. Piecz lasagne 45 min w 180 st. C.

Spaghetti alla carbonara
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 200 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
- 2-3 ząbki czosnku, sól
- 60 g sera pecorino (parmezanu lub grana padano)
- natka, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Jajka sparz wrzątkiem, wbij do głębokiego talerza. Roztrzep widelcem, posól. Na patelnię wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek. Smaż na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Dodaj starty czosnek i 3-4 łyżki posiekanej natki. Smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodaj makaron. Wymieszaj, zdejmij z ognia. Dodaj połowę startego sera i pieprz do smaku. Makaron polej jajkami, wymieszaj. Gdy jajka zgęstnieją od gorącego spaghetti, danie jest gotowe. Przed podaniem posyp je resztą startego sera.

Sycylijska caponata
Składniki
- 2 bakłażany
- 1/2 cebuli
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 700 g pomidorów
- 10 zielonych oliwek
- sól, pieprz, cukier
- kapary, orzeszki piniowe, oliwa
Sposób przygotowania
Bakłażany umyj, pokrój w kostkę. Posiekaj obraną cebulę i łodygi selera. Pomidory sparz, obierz, poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Włóż bakłażany. Smaż 10 min, mieszając. Zdejmij z patelni. Dolej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i selera. Smaż 5 minut. Wlej ocet, gotuj ok. 2 min. Dodaj pomidory, cukier, łyżeczkę pieprzu i sól do smaku, duś 10 min. Połącz z bakłażanami i oliwkami. Dodaj łyżkę kaparów, posyp uprażonymi orzeszkami.