Reklama

Reklama

Wołowina po burgundzku z makaronem fale

W sobotę przypada Światowy Dzień Makaronu. Już teraz można zastanowić się, jaką potrawą ze zbożowym przysmakiem ukoronować to święto. Piotr Ceranowicz, podsuwa pomysł na wołowinę po burgundzku z makaronem fale.

Najpierw musimy upewnić się, czy mamy wszystkie potrzebne składniki. Ceranowicz w swoim przepisie wymienia: makaron typu  fale (1 op.), karkówka wołowa (1 kg), marchew (2 szt.), szalotki (4 szt., pieczarki (10 szt.), czerwone wino (250 ml), bulion wołowy (250 ml), mąka(4 łyżki), liść laurowy (2 szt.), tymianek (3 gałązki), rozmaryn (1 gałązka), koncentrat pomidorowy (1 łyżka), boczek wędzony (8 plastrów) i olej (3 łyżki).

Reklama

"W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek. Wyjmujemy go i odkładamy, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy pokrojoną w grubą kostkę i obtoczoną w mące wołowinę" - mówi  szef kuchni jednej ze stołecznych restauracji.

"Gdy się zrumieni, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa i chwile obsmażamy. Dodajemy z powrotem obsmażony boczek i dolewamy czerwone wino oraz bulion, dorzucamy liść laurowy, tymianek, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Czekamy aż całość się zagotuje i przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy powoli przez 2 godziny" - wyjaśnia Ceranowicz.

Pod koniec dodajemy kawałek masła, by sos stał się jedwabisty. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, odcedzamy i wykładamy do głębokich talerzy a obok układamy naszą wołowinę z sosem i warzywami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje