Idealne ciasto na komunię. Ewa Wachowicz zdradza przepis

Przed nami okres komunii świętych. Dla wszystkich, a przede wszystkim dla najmłodszych, to bardzo ważny czas. Istotna jest więc odpowiednia organizacja. Niektórzy urządzają przyjęcie w domu, inni wynajmują sale. Dla jednych i drugich przygotowałam zestaw przepisów na desery.

Słodkości to nieodłączny element komunijnego przyjęcia
Słodkości to nieodłączny element komunijnego przyjęcia123RF/PICSEL

Na przyjęciu komunijnym nie może zabraknąć tortu, dlatego większość z poniższych propozycji to właśnie receptury na torty albo specjały przypominające ten produkt. Z całą pewnością wypiek musi zachwycać wyglądem, jak i doskonale smakować. Na początek typowy tort komunijny o smaku czekoladowo-chałwowym.

Komunijny tort chałwowy

Tort chałwowy to ciekawa propozycja na komunię
Tort chałwowy to ciekawa propozycja na komunięArchiwum autora

Składniki:

½ szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • mini bezy
  • Masa chałwowa:

    • ½ szklanki mleka
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka mąki kartoflanej
    • 1 cukier waniliowy
    • 350 g masła
    • 300 g chałwy

    Masa czekoladowa:

    • 5 jajek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka kakao
    • 250 g masła

    Opis przygotowania:

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wmieszać kakao. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 26 cm). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt obrócić spodem do góry, gdy wystygnie - przekroić na pół.
    2. Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić na parze z 2 łyżkami cukru. Gdy zgęstnieją i stracą surowy posmak (po 10-15 minutach), dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą, a masa zacznie sztywnieć. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą.
    3. Na połowę ciasta dać masę czekoladową. Następnie wcisnąć w nią bezy (nieco więcej niż połowę zostawić do dekoracji). Schłodzić w lodówce.
    4. Zrobić masę chałową. Żółtka utrzeć z ¼ szklanki zimnego mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka utarte z mąką. Zagotować i wystudzić. Utrzeć masło, dodać rozdrobnioną chałwę. Ucierać dalej, dodając wystudzoną masę żółtkową.
    5. Jedną trzecią masy zostawić, dwie trzecie rozprowadzić równo na schłodzonym biszkopcie z masą czekoladową i bezami. Przykryć drugą połową ciasta i lekko docisnąć.
    6. Pozostawioną masą posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić bezami (można też oblać roztopioną czekoladą).

    Ciasto red velvet

    Ciasto red velvet dla małych i dużych smakoszy
    Ciasto red velvet dla małych i dużych smakoszyArchiwum autora

    Kolejna propozycja to ciasto red-velvet. Jeśli upieczemy je w tortownicy, to uzyskamy efektowny tort. Nie tylko najmłodsi będą zachwyceni!

    Składniki:

    • 120 g masła
    • 300 g cukru
    • laska wanilii
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • 250 g mąki
    • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
    • 1½ szklanki maślanki
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego

    Krem:

    • ½ l śmietany 30%
    • laska wanilii
    • ½ szklanki cukru pudru
    • ½ kg sera mascarpone

    Zdobienie:

    • czekolada gorzka
    • kilka truskawek
    • 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowy
    • listki mięty

    Opis przygotowania:

    1. Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.
    2. Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.
    3. Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
    4. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
    5. Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.
    6. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem , wymieszanymi z posiekaną miętą.

    Warstwowe ciasto migdałowe

    Warstwowe ciasto migdałowe
    Warstwowe ciasto migdałoweArchiwum autora

    Kolejna propozycja to wielowarstwowe ciasto migdałowe. Nie mniej efektowne niż tort!

    Składniki:

    • 300 g mąki
    • 100 g mąki migdałowej
    • 100 g cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 250 g masła
    • laska wanilii

    Krem:

    • 4 białka
    • 100 g cukru pudru
    • 200 g dżemu morelowego

    Lukier morelowy:

    • 2 łyżki dżemu morelowego
    • sok z ½ cytryny
    • cukier puder ile zabierze

    Zdobienie:

    ●      prażone płatki migdałów

    Sposób przygotowania:

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).
    3. Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić.
    4. Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować.
    5. Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować.
    6. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu. Udekorować prażonymi płatkami migdałów.

    Delikatny sernik na komunię

    Podczas ważnych przyjęć zawsze sprawdza się sernik. Ten który proponuję jest wyjątkowo delikatny.

    Składniki:

    • 200 g herbatników
    • ½ kostki masła

    Masa serowa:

    • 600 g  twarogu (może być też gotowy twaróg sernikowy)
    • 5 jajek
    • 100 ml śmietanki 36%
    • skórka otarta z cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ szklanki cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 250 g serka mascarpone
    • 2 tabliczki białej czekolady

    Polewa i dekoracja:

    •   ½ puszki  masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania:

    1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować. Do roztopionego masła w rondelku wrzucić rozdrobnione herbatniki. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
    2. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Uważać aby się czekolada nie przegrzała, bo się może zwarzyć. Ser zmiksować z jajkami, śmietaną, skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Ponownie zmiksować.
    3. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
    4. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi.
    5. Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć. W żadnym wypadku nie otwierać gorącej jeszcze puszki!

    Przyjęcie komunijne, które jest ważnym wydarzeniem przede wszystkim dla najmłodszych, nie może obejść się bez deseru. Im bardziej efektowny (i oczywiście smaczny) tym lepiej. Gwarantuję wam, że powyższe propozycje nie zawiodą waszych oczekiwań.

    "Zbliżenia". Chris Cugowski o swojej muzycznej drodze i o tym jak trafił do serialu „Bridgertonowie”INTERIA.PL
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas