Idealne ciasto na komunię. Ewa Wachowicz zdradza przepis

Słodkości to nieodłączny element komunijnego przyjęcia
Słodkości to nieodłączny element komunijnego przyjęcia123RF/PICSEL

Komunijny tort chałwowy

Tort chałwowy to ciekawa propozycja na komunię
Tort chałwowy to ciekawa propozycja na komunięArchiwum autora
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • mini bezy
  • ½ szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 350 g masła
  • 300 g chałwy
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g masła
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wmieszać kakao. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 26 cm). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt obrócić spodem do góry, gdy wystygnie - przekroić na pół.
  2. Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić na parze z 2 łyżkami cukru. Gdy zgęstnieją i stracą surowy posmak (po 10-15 minutach), dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą, a masa zacznie sztywnieć. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą.
  3. Na połowę ciasta dać masę czekoladową. Następnie wcisnąć w nią bezy (nieco więcej niż połowę zostawić do dekoracji). Schłodzić w lodówce.
  4. Zrobić masę chałową. Żółtka utrzeć z ¼ szklanki zimnego mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka utarte z mąką. Zagotować i wystudzić. Utrzeć masło, dodać rozdrobnioną chałwę. Ucierać dalej, dodając wystudzoną masę żółtkową.
  5. Jedną trzecią masy zostawić, dwie trzecie rozprowadzić równo na schłodzonym biszkopcie z masą czekoladową i bezami. Przykryć drugą połową ciasta i lekko docisnąć.
  6. Pozostawioną masą posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić bezami (można też oblać roztopioną czekoladą).

Ciasto red velvet

Ciasto red velvet dla małych i dużych smakoszy
Ciasto red velvet dla małych i dużych smakoszyArchiwum autora
  • 120 g masła
  • 300 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g mąki
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • 1½ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ l śmietany 30%
  • laska wanilii
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ kg sera mascarpone
  • czekolada gorzka
  • kilka truskawek
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowy
  • listki mięty
  1. Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.
  2. Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.
  3. Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
  4. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
  5. Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.
  6. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem , wymieszanymi z posiekaną miętą.

Warstwowe ciasto migdałowe

Warstwowe ciasto migdałowe
Warstwowe ciasto migdałoweArchiwum autora
  • 300 g mąki
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • laska wanilii
  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g dżemu morelowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder ile zabierze
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).
  3. Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić.
  4. Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować.
  5. Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować.
  6. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu. Udekorować prażonymi płatkami migdałów.

Delikatny sernik na komunię

  • 200 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • 600 g  twarogu (może być też gotowy twaróg sernikowy)
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  •   ½ puszki  masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • wiórki kokosowe
  1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować. Do roztopionego masła w rondelku wrzucić rozdrobnione herbatniki. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
  2. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Uważać aby się czekolada nie przegrzała, bo się może zwarzyć. Ser zmiksować z jajkami, śmietaną, skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Ponownie zmiksować.
  3. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
  4. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi.
  5. Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć. W żadnym wypadku nie otwierać gorącej jeszcze puszki!
"Zbliżenia". Chris Cugowski o swojej muzycznej drodze i o tym jak trafił do serialu „Bridgertonowie”INTERIA.PL