Wpływ brązowego ryżu na nasze zdrowie

Brązowy ryż od dawna jest uważany za zdrowszą alternatywę białego. Sprawdza się idealnie w daniach dla osób dbających o linię i posiadających zdrowe nawyki żywieniowe. Brązowy ryż jest bardziej sycący i ma mniej kalorii, może być dodatkiem do warzyw, mięs, potraw chińskich oraz sałatek.

ryż brązowy
ryż brązowy© Photogenica

Wspomaga odchudzanie

brązowy ryż na odchudzanie
© Photogenica

Zamiana ryżu białego na ryż brązowy od razu odbije się na naszej wadze. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że ryż jest odpowiedni dla osób będących na diecie. Zawarte w brązowym ryżu węglowodany zwiększają poziom energii w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na utratę wagi.

Chroni przed chorobami serca

właściwości ryżu
© Photogenica

Ryż zawiera określone związki naturalne, które pomagają zapobiegać schorzeniom układu krążenia. Dodatkowym atutem ryżu jest niska zawartość tłuszczu.

Wspiera układ odpornościowy

Wysoka ilość witaminy z grupy B i innych składników odżywczych przyczyniają się do budowy silnego układu odpornościowego. Inne składniki takie jak cynk i selen utrzymują system immunologiczny w optymalnym stanie.

Obniża poziom cholesterolu we krwi

ryz brązowy
© Photogenica

Jedzenie brązowego ryżu od czterech do sześciu razy w tygodniu pomoże nam obniżyć poziom złego cholesterolu o prawie siedem procent. Dodatkowo, włączając do diety produkty pełnoziarniste możemy pozbyć się złego cholesterolu i wspomóc nasz układ trawienny.

Zalecany dla diabetyków

ryz dla diabetyków
© Photogenica

Brązowy ryż jest doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny mogą pomóc znacznie obniżyć poziom cukru. Osoby, które regularnie spożywają brązowy ryż mogą w naturalny sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas