Wprowadzamy pierwsze warzywa
W 5.-6. miesiącu życia niemowlęcia należy zacząć stopniowo przyzwyczajać dziecko do jedzenia innych pokarmów niż mleko mamy lub modyfikowane. Wtedy w menu maluszka powinny zagościć lekkostrawne, warzywne papki.
Mają one charakterystyczną, jednolitą, półpłynną konsystencję, która ułatwia malcowi przestawienie się na jedzenie pokarmów stałych i trawienie innych potraw niż mleko.
Pierwsze papki dla niemowlęcia powinny być jednoskładnikowe. Dopiero po kilku tygodniach można wprowadzić do jadłospisu malca jarzynki składające się z dwóch lub trzech i więcej składników.
Na początek najlepiej podać mu marchewkę, która jest delikatna w smaku, lekko słodka (więc maluch nie powinien protestować podczas karmienia!) i bogata w beta-karoten.
W następnej kolejności, w kilkudniowych odstępach można zaserwować brzdącowi ziemniak, dynię, brokuły, buraczki, a także zielony groszek, fasolkę szparagową, kalarepkę oraz szparagi.
Każde nowe warzywo podajemy najpierw w małych ilościach, zaczynając od 1-2 łyżeczek i stopniowo, uważnie obserwując dziecko, zwiększamy porcje.
Z myślą o niemowlęciu należy kupować odpowiednio hodowane warzywa. Powinny pochodzić one z ekologicznych, wolnych od zanieczyszczeń rejonów, a do ich uprawy nie mogą być używane środki ochrony roślin.
Jeżeli nie mamy pewności co do źródła pochodzenia kupionych warzyw, lepiej zaproponować smykowi gotową jarzynkę ze słoiczka.