Ekspresowe przekąski z papieru ryżowego. Smaki Azji, bez wychodzenia z domu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Opakowania pełne arkuszy papieru ryżowego dostaniemy w większych marketach już za kilka złotych. Często skuszeni egzotycznym wyglądem produktu wkładamy go do koszyka, a w domu nie możemy wymyślić, co z niego przygotować. Podpowiadamy trzy proste i pełne smaku przepisy, które wykorzystują pełen potencjał papieru ryżowego. Chrupiące sajgonki, miękkie pierożki, a może puszyste prażynki. Który przepis stanie się twoim ulubionym?
Sajgonki z warzywami i kurczakiem
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań wywodzących się z kuchni krajów Azji Południowej i Wschodniej są sajgonki. Z pozoru nieco przypominają krokiety bez panierki, lecz próżno szukać w nich typowego ciasta naleśnikowego. Wierzchnią warstwę tworzy papier ryżowy, a wnętrze wypełnia się nadzieniem warzywnym, mięsno-warzywnym lub przygotowanym na bazie ryb.
Składniki na sajgonki
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 300 g filetu z kurczaka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 1 por
- 50 g grzybów mun
- 1 łyżka sosu chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sajgonek
- Grzyby wkładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 30 minut. W kolejnym kroku drobno siekamy cebulę oraz pora, a mięso kroimy w kostkę.
- Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy pokrojone warzywa oraz odciśnięte z wody grzyby i podsmażamy przez 5 minut.
- W kolejnym kroku do składników dodajemy poszatkowaną kapustę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 5-8 minut i przekładamy na osobny talerz.
- Na tę samą patelnię wykładamy mięso, polewamy sosem chilli i smażymy do miękkości. Kiedy mięso nabierze idealnej konsystencji, dodajemy jeszcze sos sojowy.
- Gotowe mięso mieszamy z warzywami, a w niewielkiej miseczce łączymy ze sobą wodę i cukier. Tak przygotowaną miksturą smarujemy każdy arkusz papieru ryżowego.
- Na miękki papier ryżowy nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Tak przygotowane sajgonki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Usmażone sajgonki podajemy z ulubionymi ziołami, surówkami oraz sosami. Najlepiej smakują na ciepło, ale możemy także zajadać się nimi na zimno. Smacznego!
Sprawdź: Sajgonki z warzywami
Szybkie pierożki na parze
Zwolennikom orientalnych smaków, którymi można zajadać się już po kilkunastu minutach, z pewnością przypadną do gustu pierożki z papieru ryżowego. To ekspresowe danie, które wymaga jedynie połączenia kilku składników i podgrzania na parze.
Składniki na pierożki
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka suchego białego ryżu
- 1 łyżeczka chilli
- ¼ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pierożków
- Do miski przekładamy mielone mięso, łyżkę ryżu, sos sojowy oraz chilli, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowane arkusze papieru ryżowego zanurzamy przez ok. 10-15 sekund w ciepłej wodzie, a następnie wykładamy na blat.
- Na środek każdego arkusza nakładamy po pełnej łyżce farszu i składamy w sposób, który pozwoli nam uformować niewielkie pierożki.
- Kiedy ostatni będzie już gotowy, wstawiamy wszystkie do parowaru i podgrzewamy przez 10-15 minut.
- Pierożki z papieru ryżowego podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem i sezamem, w towarzystwie ulubionego sosu
Sprawdź: Wegańskie spring rollsy
Prażynki ryżowe
Przychodzi taka pora w ciągu dnia, że zaczynamy nabierać ochotę na słoną przekąskę, jednak nie chce nam się spędzać godzin w kuchni. Ciekawą propozycją do pochrupania są własnoręcznie przygotowane prażynki z papieru ryżowego, które podajemy z sycącym farszem. Z powodzeniem wykorzystamy do niego resztki z poprzedniego obiadu lub kilka składników, które akurat mamy w kuchni.
Składniki na prażynki
- 2 arkusze papieru ryżowego
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki majonezu
- 200 g wybranych warzyw (np. kapusty, kukurydzy, sałaty)
- 70 ml wody
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie prażynek
- Zaczynamy od drobnego posiekania kapusty lub sałaty oraz odsączenia kukurydzy z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przygotowane warzywa.
- Po kilku minutach dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy oraz ok. 70 ml przegotowanej wody. Całość podgrzewamy przez 5 minut, do czasu, aż ryż wchłonie wodę.
- Ciepłą masę przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki majonezu i całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy na bok.
- Do niewielkiego rondelka wlewamy ok. 1 cm warstwę oleju, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy do niego połamane arkusze papieru ryżowego.
- Papier podgrzewamy przez kilka sekund. W tym czasie zdąży napęcznieć i zacznie przypominać prażynki.
- Po ostrożnym wyjęciu prażynek ryżowych z oleju odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, na środek nakładamy farsz z warzyw i ryżu, a całość posypujemy czarnym sezamem. Smacznego!
Sprawdź również: