Ekspresowe przekąski z papieru ryżowego. Smaki Azji, bez wychodzenia z domu

Jak wykorzystać papier ryżowy do pysznych przekąsek?
Jak wykorzystać papier ryżowy do pysznych przekąsek?123RF/PICSEL

Sajgonki z warzywami i kurczakiem

Zobacz również:

    • 12 arkuszy papieru ryżowego
    • 300 g filetu z kurczaka
    • 5 liści kapusty pekińskiej
    • 1 cebula
    • 1 por
    • 50 g grzybów mun
    • 1 łyżka sosu chilli
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 200 ml oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku
    1. Grzyby wkładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 30 minut. W kolejnym kroku drobno siekamy cebulę oraz pora, a mięso kroimy w kostkę.
    2. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy pokrojone warzywa oraz odciśnięte z wody grzyby i podsmażamy przez 5 minut.
    3. W kolejnym kroku do składników dodajemy poszatkowaną kapustę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 5-8 minut i przekładamy na osobny talerz.
    4. Na tę samą patelnię wykładamy mięso, polewamy sosem chilli i smażymy do miękkości. Kiedy mięso nabierze idealnej konsystencji, dodajemy jeszcze sos sojowy.
    5. Gotowe mięso mieszamy z warzywami, a w niewielkiej miseczce łączymy ze sobą wodę i cukier. Tak przygotowaną miksturą smarujemy każdy arkusz papieru ryżowego.
    6. Na miękki papier ryżowy nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Tak przygotowane sajgonki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do zarumienienia.
    7. Usmażone sajgonki podajemy z ulubionymi ziołami, surówkami oraz sosami. Najlepiej smakują na ciepło, ale możemy także zajadać się nimi na zimno. Smacznego!

    Szybkie pierożki na parze

    Papier ryżowy świetnie sprawdzi się jako baza do azjatyckich pierożków
    Papier ryżowy świetnie sprawdzi się jako baza do azjatyckich pierożków123RF/PICSEL
    • 10 arkuszy papieru ryżowego
    • 400 g mielonego mięsa wołowego
    • 1 łyżka suchego białego ryżu
    • 1 łyżeczka chilli
    • ¼ łyżeczki imbiru
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku
    1. Do miski przekładamy mielone mięso, łyżkę ryżu, sos sojowy oraz chilli, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
    2. Przygotowane arkusze papieru ryżowego zanurzamy przez ok. 10-15 sekund w ciepłej wodzie, a następnie wykładamy na blat.
    3. Na środek każdego arkusza nakładamy po pełnej łyżce farszu i składamy w sposób, który pozwoli nam uformować niewielkie pierożki.
    4. Kiedy ostatni będzie już gotowy, wstawiamy wszystkie do parowaru i podgrzewamy przez 10-15 minut.
    5. Pierożki z papieru ryżowego podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem i sezamem, w towarzystwie ulubionego sosu

    Prażynki ryżowe

    • 2 arkusze papieru ryżowego
    • 200 g ugotowanego białego ryżu
    • ½ pęczka szczypiorku
    • 2 łyżki czarnego sezamu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki majonezu
    • 200 g wybranych warzyw (np. kapusty, kukurydzy, sałaty)
    • 70 ml wody
    • olej roślinny do smażenia
    1. Zaczynamy od drobnego posiekania kapusty lub sałaty oraz odsączenia kukurydzy z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przygotowane warzywa.
    2. Po kilku minutach dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy oraz ok. 70 ml przegotowanej wody. Całość podgrzewamy przez 5 minut, do czasu, aż ryż wchłonie wodę.
    3. Ciepłą masę przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki majonezu i całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy na bok.
    4. Do niewielkiego rondelka wlewamy ok. 1 cm warstwę oleju, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy do niego połamane arkusze papieru ryżowego.
    5. Papier podgrzewamy przez kilka sekund. W tym czasie zdąży napęcznieć i zacznie przypominać prażynki.
    6. Po ostrożnym wyjęciu prażynek ryżowych z oleju odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, na środek nakładamy farsz z warzyw i ryżu, a całość posypujemy czarnym sezamem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Wrapy do szkołyPolsat