Wrzeciona z papryką
Przyrządzając ulubione danie bliskich, wystarczy część mięsa zastąpić kolorowymi jarzynami, by tradycyjne mielone stały się lżejsze, zdrowsze i... jeszcze smaczniejsze!

Składniki
- 40 dag mielonej karkówki
- 2 małe strąki czerwonej papryki
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju
- mielona słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Papryki rozetnij, oczyść, posiekaj. Oliwki pokrój w kostkę. Kajzerkę namocz, odciśnij. 2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę, jajko i musztardę. Dołóż paprykę oraz oliwki. Masę mięsną przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wyrób. 3 Z masy uformuj 8 owalnych kotlecików. Posmaruj je olejem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 st.