Wspaniały tort śmietankowo-pomarańczowy
Taki tort smakuje wyśmienicie. Do masy można dodać kawałki pomarańczy albo galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podaje przepis i pokrojoną na mniejsze cząstki.
Składniki na 15 porcji:
Ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- sól
Masa:
- 1 l soku pomarańczowego
- 3 torebki budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 500 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
- plasterki pomarańczy
- czekolada
Sposób przygotowania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z aromatem i proszkiem do pieczenia, a potem z obiema mąkami. Dodać ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec 40 minut w temp. 175°C.
2. Połowę soku zagotować z cukrem waniliowym. W reszcie soku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się soku. Zagotować razem, ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Połączyć z połową ubitej śmietanki.
3. Ciasto przekroić na 2 części, przełożyć masą. Wierzch i boki posmarować pozostałą śmietanką. Udekorować plastrami pomarańczy i startą czekoladą.