Reklama

Reklama

Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

Lekkie i zdrowe danie z makaronem

Składniki

  • 500 g makaronu wstążki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • rozgniecione 2 szklanki mleka skondensowanego
  • słoik pesto z bazylii (190 g)
  • słoik marynowanych karczochów (340 g)
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/3 szklanki orzechów piniowych
  • prażonych 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
  • 1/2 szklanki listków bazylii

Sposób przygotowania



Reklama

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż z powrotem do garnka i trzymaj w cieple.  

2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez minutę, aby się lekko zrumienił. Dodaj mleko skondensowane i pesto z bazylii. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż sos zacznie wyraźnie gęstnieć. 

3. Dodaj do sosu makaron  i wymieszaj. Pokrój karczochy w cienkie plasterki i dodaj do makaronu z sosem. Posiekaj pomidory i wrzuć je na patelnię, następnie dodaj orzechy i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Posyp po wierzchu resztą parmezanu  i od razu podawaj. 

Makaron będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego pesto domowe, np. z natki pietruszki. Zmiksuj razem: pęczek natki, 3 łyżki soku  z cytryny, 1/2 szklanki oliwy, 4-5 orzechów włoskich i łyżkę startego sera typu parmezan. Przypraw do smaku. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje