Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami
Lekkie i zdrowe danie z makaronem

Składniki
- 500 g makaronu wstążki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- rozgniecione 2 szklanki mleka skondensowanego
- słoik pesto z bazylii (190 g)
- słoik marynowanych karczochów (340 g)
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
- 1/3 szklanki orzechów piniowych
- prażonych 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
- 1/2 szklanki listków bazylii
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż z powrotem do garnka i trzymaj w cieple. 2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez minutę, aby się lekko zrumienił. Dodaj mleko skondensowane i pesto z bazylii. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż sos zacznie wyraźnie gęstnieć. 3. Dodaj do sosu makaron i wymieszaj. Pokrój karczochy w cienkie plasterki i dodaj do makaronu z sosem. Posiekaj pomidory i wrzuć je na patelnię, następnie dodaj orzechy i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Posyp po wierzchu resztą parmezanu i od razu podawaj. Makaron będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego pesto domowe, np. z natki pietruszki. Zmiksuj razem: pęczek natki, 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki oliwy, 4-5 orzechów włoskich i łyżkę startego sera typu parmezan. Przypraw do smaku.