Wszystko, co trzeba wiedzieć o ogórkach

Choć obecnie są dostępne w sklepach cały rok, to właśnie latem mamy ogórków pod dostatkiem. W tym czasie warto jeść je świeże, ponieważ zawierają bardzo dużo wody, co jest szczególnie przydatne podczas upałów. Dodatkowo zawierają cenne witaminy oraz substancje odżywcze, które nie są obojętne dla organizmu. Kiedy trwa sezon ogórkowy, często wytwarza się z nich różne przetwory: kisi się je albo zamyka zamarynowane w słoikach. Jedno jest pewne: z ogórków nie warto rezygnować. Co trzeba o nich wiedzieć? Czym różnią się ogórki kwaszone od kiszonych? Które z nich są zdrowsze?

Ogórki
Ogórki ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o ogórkach?

Talarki ogórka
©123RF/PICSEL

Ogórki są jednymi z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Najczęściej jada się je na surowo jako dodatek do kanapek albo składnik różnych sałatek, a latem przepysznych chłodników. Zawierają bardzo dużo wody (ponad 90 proc.), co jest nieocenione w czasie upałów. Świetnie gaszą pragnienie, można więc je wykorzystywać do przygotowania lemoniady. Oczywiście, zalet ogórków jest zdecydowanie więcej: zawierają witaminy z grupy B, a także A, C, K oraz E. W tym warzywie można znaleźć też potas, wapń, krzem i fosfor.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Zawarte w ogórkach witaminy i minerały są bardzo korzystne dla zachowania pełnego zdrowia. Szczególnie powinny zainteresować się nimi osoby cierpiące z powodu układu krążenia, bowiem zawarty w nich potas wspiera prawidłową pracę serca oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Ogórki zawierają również kukurbinacydy: substancje odpowiadające za delikatnie gorzki posmak. Mają one działanie przeciwutleniające: zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Natomiast swoją intensywną barwę ogórki zawdzięczają chlorofilowi, który działa równie korzystnie: ułatwia pozbycie się toksyn, a także łagodzi nieprzyjemny zapach potu i oddechu.

Ogórki a uroda

Lemoniada ogórkowa
©123RF/PICSEL

Ogórki są przez wiele pań uznanym naturalnym kosmetykiem. To miano zawdzięczają witaminom, a w szczególności A oraz E (zwaną "witaminą młodości"). To warzywo szczególnie jest polecane dla osób borykających się z cerą wrażliwą i trądzikową, ponieważ poprawia funkcjonowanie gruczołów łojowych oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Poza tym maseczka ze świeżego ogórka to doskonały sposób na przebarwienia: wystarczy pokroić go w talarki i położyć na skórę twarzy.

Kiszenie ogórków

Kiszenie jest naturalnym sposobem konserwacji żywności. Polega na fermentacji, co wpływa na właściwości, wartości odżywcze, a także kaloryczność warzyw. To świetna wiadomość dla cukrzyków i osób dbających o szczupłą sylwetkę, ponieważ cukier zawarty w ogórkach przekształcany jest w kwas mlekowy, co zmniejsza ich kaloryczność (jedynie 11kcal w 100g) oraz ich indeks glikemiczny. Poza tym kiszone ogórki korzystnie działają na układ pokarmowy. To naturalny probiotyk, który jest niezbędny dla prawidłowej mikroflory jelitowej. Natomiast obecność błonnika sprzyja lepszemu trawieniu i szybszej przemianie materii.

Ogórki kwaszone

Ogórki konserwowe
©123RF/PICSEL

Choć najlepsze są ogórki kiszone samodzielnie, to nie każdy ma możliwość ich przygotowania. Wtedy sięga się produkty zakupione w sklepie. Warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie słoika, bowiem często spotyka się obok kiszonek, ogórki kwaszone. Na czym polega różnica? Kwaszenie polega na sztucznym i przyspieszonym kiszeniem produktów. W tym celu wykorzystuje się np. ocet albo kwasy (mlekowe czy sorbowe). Wszystko to wpływa na ich walory: mają mniej intensywny smak oraz nie są chrupiące. Dodatkowo obecność octu może niekorzystnie wpływać na żołądek: zwiększać wydzielanie kwasów żołądkowych, powodować refluks i zgagę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas