Wszystko o miodzie

Przeczytaj zanim kupisz!

Jesienią korzystaj z bogactwa miodów
Jesienią korzystaj z bogactwa miodów 123RF/PICSEL

1. Jeśli miodem zastępujemy cukier, np. przy pieczeniu ciasta, dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, bo jest mniej słodki (bierzemy pod uwagę wagę, nie objętość, bo miód jest ciężki). Podwyższamy też temperaturę pieczenia o 15 st. C.

2. Do wypieków z miodem należy dodać 1/4 łyżeczki sody. Sprawi, że ciasto lepiej wyrośnie.

3. Do pieczenie chleba i bułek  lepszy jest jasny miód, bo ma łagodniejszy smak. Do cięższych ciast, np. pierników, lepszy będzie ciemniejszy, bardziej wyrazisty. Do mięsa czy zupy (np. fasolowej) nadaje się każdy.

4. Niepodrabiany miód krystalizuje się po 3-4 miesiącach po rozlaniu (tylko w przypadku akacjowego trwa to trochę dłużej). Jeśli kupujemy miód płynny sprawdźmy na etykiecie, kiedy został przelany do słoika. Przy zlewaniu z łyżeczki powinien też tworzyć długą wstęgę. Podrabiany będzie się rwał.

5. W słoiku musi być szczelnie zamknięty, bo chłonie wilgoć z powietrza. Potrzebuje pokojowej temperatury, dlatego nie trzymajmy go na słońcu ani blisko kaloryfera. Wtedy dłużej zachowa swoją wartość.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas