Wyjątkowo smaczne ciasta
Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!
Kremowiec z galaretką
Sposób przygotowania
1. Galaretki rozpuść. Wylej każdą do głębokiego talerza, odstaw do lodówki, by dobrze stężały. Pokrój w kostkę.
2. Śmietanę ubij z cukrem i serkiem. Dodaj żelatynę, kilka pokruszonych herbatników i kostki galaretki. Delikatnie wymieszaj.
3. Na dnie miski ułóż plastry cytryny, wyłóż krem, wyrównaj, przykryj herbatnikami. Schłodź. Wyjmij. Podawaj z musem malinowym, ozdób różyczkami.
Tiramisu
Sposób przygotowania
1. Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do talerza, ostudź, dodaj likier Amaretto, wymieszaj.
2, Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek mascarpone, ucieraj do połączenia się składników. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie szpatułką do masy z serkiem mascarpone.
3. Biszkopty zanurzaj z obu stron pojedynczo w kawie z likierem i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie. Na biszkopty wyłóż połowę masy serowej. Wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę nasączonych espresso biszkoptów i przykryj resztą masy. Wstaw na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao.