Wyjątkowo smaczne ciasta
Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!

Kremowiec z galaretką
Składniki
- 2 opakowania śmietany 36 proc.
- 1/2 szklanki cukru pudru
- serek mascarpone
- żelatyna
- dodatkowo
- 3 galaretki w różnych kolorach
- mus malinowy
- różyczki cukiernicze
- cytryna
- spód
- 2 paczki herbatników
Sposób przygotowania
1. Galaretki rozpuść. Wylej każdą do głębokiego talerza, odstaw do lodówki, by dobrze stężały. Pokrój w kostkę. 2. Śmietanę ubij z cukrem i serkiem. Dodaj żelatynę, kilka pokruszonych herbatników i kostki galaretki. Delikatnie wymieszaj. 3. Na dnie miski ułóż plastry cytryny, wyłóż krem, wyrównaj, przykryj herbatnikami. Schłodź. Wyjmij. Podawaj z musem malinowym, ozdób różyczkami.

Tiramisu
Składniki
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 3/4 szklanki espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
1. Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do talerza, ostudź, dodaj likier Amaretto, wymieszaj. 2, Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek mascarpone, ucieraj do połączenia się składników. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie szpatułką do masy z serkiem mascarpone.3. Biszkopty zanurzaj z obu stron pojedynczo w kawie z likierem i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie. Na biszkopty wyłóż połowę masy serowej. Wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę nasączonych espresso biszkoptów i przykryj resztą masy. Wstaw na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao.