Reklama

Reklama

Wyjątkowo smaczne ciasta

Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!

Kremowiec z galaretką

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 opakowania śmietany 36 proc.
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • serek mascarpone
  • żelatyna

Składniki - dodatkowo

  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • mus malinowy
  • różyczki cukiernicze
  • cytryna

Składniki - spód

  • 2 paczki herbatników

Sposób przygotowania

1. Galaretki rozpuść. Wylej każdą do głębokiego talerza, odstaw do lodówki, by dobrze stężały. Pokrój w kostkę. 

2. Śmietanę ubij z cukrem i serkiem. Dodaj żelatynę, kilka pokruszonych herbatników i kostki galaretki. Delikatnie wymieszaj. 

3. Na dnie miski ułóż plastry cytryny, wyłóż krem, wyrównaj, przykryj herbatnikami. Schłodź. Wyjmij. Podawaj z musem malinowym, ozdób różyczkami.  

Tiramisu

Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 50 dag serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 3/4 szklanki espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

1. Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do talerza, ostudź, dodaj likier Amaretto, wymieszaj. 

2, Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek mascarpone, ucieraj do połączenia się składników. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie szpatułką do masy z serkiem mascarpone.

3. Biszkopty zanurzaj z obu stron pojedynczo w kawie z likierem i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie. Na biszkopty wyłóż połowę masy serowej. Wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę nasączonych espresso biszkoptów i przykryj resztą masy. Wstaw na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao.

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje