Reklama

Reklama

Wyjątkowy tort

Jest pieczony tylko na wyjątkowe okazje. A szkoda, bo ma się ochotę smakować go częściej! Co ważne - jest zrobiony ze składników bezglutenowych.

Składniki

  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • 20 dkg zmielonych migdałów lub kokosu
  • 8 jajek
  • 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej
  • 4 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • słoiczek konfitur z malin lub poziomek
  • masło klarowane do posmarowania tortownic
  • Masa czekoladowa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki grysiku kukurydzianego
  • 3/4 szklanki mleka
  • Masa kajmakowa:
  • 10 dag mleka w proszku
  • 20 dkg krówek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy

Zmiksować 4 jaja z połową proszku do pieczenia , połową cukru i orzechami. Tortownicę posmarować masłem klarowanym, wylać masę orzechową i wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, około 40 minut. Zostawić w piekarniku, aby nieco wystygło.

Reklama

Ponownie zmiksować 4 jaja z połowa proszku do pieczenia, połowa cukru i opakowaniem wiórek kokosowych. Również upiec i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę czekoladową. Ugotować grysik na mleku z dodatkiem zmielonych migdałów, cukru waniliowego i cukru.

Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić, stale mieszając. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i gdy masa nieco ostygnie, razem z nią wymieszać. Przygotować masę kajmakową. Krówki roztopić na patelni z łyżką mleka, ciągle mieszając. Mleko, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodając 50 ml wrzątku. Miksować, aż będzie jednolita masa. Dodać stopione masło, potem połączyć z roztopionymi krówkami.

Gdy obie połówki cista ostygną, każda z części przekroić na pół (uzyskamy 4 krążki). Można każdy z nich posmarować ajerkoniakiem, potem konfiturami malinowymi, a następnie wyłożyć masę czekoladową. Położyć na nim kolejny krążek, posmarować konfiturą i nałożyć masę kajmakową. Znów położyć kolejny krążek z masą czekoladowa i ostatni którego wierzch i boki tortu wysmarować masa kajmakową. Udekorować całość siekanymi migdałami. Gotowy tort wstawić do lodówki.  

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje