Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Dynia, to niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa.

Składniki
- 1 dynia nHokaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki np. Bakalland
- Świeże zioła do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.