Z cebulką, boczkiem i oliwkami
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij.
Składniki dla 2 osób:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10 dag boczku
- pół pęczka koperku
- cebula oliwki czarne i zielone
- liście sałaty
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij. Boczek pokrój w kostkę, dorzuć do smażonej cebuli, usmaż całość, mieszając.
2. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Mleko z mąką wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj żółtka i kurkumę, rozetrzyj. Połącz z pianą białek, włóż boczek z cebulą i posiekany koperek, przemieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wylej masę, smaż aż się zetnie. Przewróć, smaż jeszcze chwile. Omlet układaj na liściach sałaty, dekoruj oliwkami i koperkiem. Do masy możesz też dodać gotowanego ziemniaka.
Czas przygotowania: około 40 minut