Z czekoladowym nadzieniem
Upiecz z dziećmi ciasto z jabłek i czekolady. Jest pyszne!

Składniki
- 20 dag czekolady mlecznej, 15 dag gorzkiej czekolady, 25 dag masła, 3 duże jabłka, 2 łyżki soku z cytryny,
- 8 jajek,
- 35 dag cukru,
- szczypta soli,
- 2 torebki cukru wanilinowego,
- 35 dag mąki,
- 1 proszek do pieczenia,
- 25 dag cukru pudru,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 białko, jabłka do dekoracji.
Obydwie czekolady posiekać, stopić, podgrzewając na małym płomieniu, cały czas mieszając. Przestudzić. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę.
Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami wsypać do ubitych jajek. Dodać kawałki jabłek. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 40 minut. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić, utrzeć razem z cukrem pudrem i cynamonem na gładki lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Udekorować jabłkami.