Z czerwonych owoców
Owocowa czerwień na upalne dni.
Składniki:
- 25 dag czerwonych porzeczek
- kilka truskawek
- garść malin
- 10 dag cukru
- 3 szklanki mleka
- 150 ml kremówki
- 6 proc.
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Porzeczki przebierz, opłucz, osącz owoce na sicie, oderwij od łodyżek i wrzuć do garnka. Umyj, osusz i odszypułkuj kilka truskawek, pokrój je na kawałki (1-2 sztuki odłóż do dekoracji). Dodaj do porzeczek.
2. Przebierz i opłucz pod bieżącą wodą garść malin (ewentualnie poziomek). Znajdujące się w garnku owoce zasyp cukrem, odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Następnie podlej je szklanką wody i gotuj na małym ogniu 5-10 minut, a potem przetrzyj przez sito. Dolej mleko. Doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min.
3. Wsyp maliny oraz odłożone i przekrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty, zdejmij z ognia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Gotową zupę owocową rozlej do miseczek. Osobno podawaj na stół ubitą kremówkę. Zupę możesz udekorować listkami świeżych ziół, mięty lub melisy cytrynowej