Z jeżynami i bezą
Tak pyszne i delikatne, że rozpływa się w ustach!

Składniki
- 2 niepełne szklanki mąki
- 12 dag zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka smalcu
- 4 żółtka
- beza
- 4 białka
- szczypta soli
- niepełna szklanka drobnego cukru
- duża rynienka jeżyn
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wylep nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 190°C. 2. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj cukier (partiami) i ucieraj, dopóki cały się nie rozpuści. Na schłodzony spód ciasta wyłóż owoce, przykryj je pianką z białek. Piecz około godziny w temp. 140°C.