Z kaszą kuskus
Nie ma w niej cholesterolu, za to jest sporo żelaza. Cieszyła się powodzeniem w kuchni egipskich faraonów. Nie zapominajmy o kaszy kuskus. Jest naprawdę wyjątkowa. W naszym przepisie wykorzystamy ją do zrobienia sałatki.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszki kuskus
- 1 świeży ogórek
- kawałek czerwonej papryki
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- koperek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- kawałek sera sojowego Tofu
- opcjonalnie - zielone oliwki
Sposób przygotowania:
Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy, mieszamy i łączymy z ostudzoną kaszą. Tofu kroimy w kostkę, łączymy z oliwą z oliwek, rozdrobnionym i przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Potem mieszamy z warzywami, dodajemy sok z cytryny i znów wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.