Z kaszą kuskus

Nie ma w niej cholesterolu, za to jest sporo żelaza. Cieszyła się powodzeniem w kuchni egipskich faraonów. Nie zapominajmy o kaszy kuskus. Jest naprawdę wyjątkowa. W naszym przepisie wykorzystamy ją do zrobienia sałatki.

Taka sałatka jest wyjątkowo sycąca.
Taka sałatka jest wyjątkowo sycąca. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszki kuskus
  • 1 świeży ogórek
  • kawałek czerwonej papryki
  • 4  liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kawałek sera sojowego Tofu
  • opcjonalnie - zielone oliwki

Sposób przygotowania:

Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy, mieszamy i łączymy z ostudzoną kaszą. Tofu kroimy w kostkę, łączymy z oliwą z oliwek, rozdrobnionym i przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Potem mieszamy z warzywami, dodajemy sok z cytryny i znów wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas