Z kuskusem i szynką parmeńską
Oto przepis na wyjątkowe szparagi. Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć chudego wędzonego boczku albo bekonu. Smak kuskusu podostrzy zmiażdżony ząbek czosnku.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 10 dag fety
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier
- posiekane liście mięty i natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Kuskus przesypać do miski, zalać wrzątkiem na centymetr nad powierzchnią ziaren. Przykryć na 5 min, rozdrobnić widelcem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, ogórki i paprykę oczyścić. Warzywa pokroić w kostkę.
2. Szparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w osolonym i posłodzonym wrzątku 5 min, odcedzić. Zawinąć końcówki w kawałki plastrów szynki. Zapiekać w temp. 200ºC przez 10 min (po 5 min z każdej strony).
3. Warzywa wymieszać z oliwą, sokiem, ziołami i kuskusem, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Podawać ze szparagami w szynce.