Z kuskusem i szynką parmeńską

Oto przepis na wyjątkowe szparagi. Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć chudego wędzonego boczku albo bekonu. Smak kuskusu podostrzy zmiażdżony ząbek czosnku.

Szynkę zastąpić można boczkiem
Szynkę zastąpić można boczkiem 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag fety
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • posiekane liście mięty i natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Kuskus przesypać do miski, zalać wrzątkiem na centymetr nad powierzchnią ziaren. Przykryć na 5 min, rozdrobnić widelcem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, ogórki i paprykę oczyścić. Warzywa pokroić w kostkę.

2. Szparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w osolonym i posłodzonym wrzątku 5 min, odcedzić. Zawinąć końcówki w kawałki plastrów szynki. Zapiekać w temp. 200ºC przez 10 min (po 5 min z każdej strony).

3. Warzywa wymieszać z oliwą, sokiem, ziołami i kuskusem, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Podawać ze szparagami w szynce.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas