Z marcepanem
Nie ma lepszego ciasta niż marcepanowe. Połączone z czekoladą zachwyca smakiem.
Na ciasto:
- 15 dag kostki do pieczenia Kasia
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki kakao
- 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- szczypta soli
Na polewę:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Ponadto:
- 15 dag masy marcepanowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z oboma cukrami, dodaj jajka, śmietanę i kakao. Wciąż ucierając dodawaj suche składniki na ciasto. Z marcepana uformuj wałeczek. Wlej 1/3 ciasta do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż marcepanowy wałeczek i zalej resztą ciasta. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. We wrzącej śmietance rozpuść połamaną na kawałki czekoladę. Wierzch ciasta polej polewą i posyp płatkami migdałowymi.