Z marcepanem

Nie ma lepszego ciasta niż marcepanowe. Połączone z czekoladą zachwyca smakiem.

Oto prosty przepis na ciasto czekoladowo-marcepanowe
Oto prosty przepis na ciasto czekoladowo-marcepanowe 123RF/PICSEL

Na ciasto:

  • 15 dag kostki do pieczenia Kasia
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

Ponadto:

  • 15 dag masy marcepanowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z oboma cukrami, dodaj jajka, śmietanę i kakao. Wciąż ucierając dodawaj suche składniki na ciasto. Z marcepana uformuj wałeczek. Wlej 1/3 ciasta do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż marcepanowy wałeczek i zalej resztą ciasta. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. We wrzącej śmietance rozpuść połamaną na kawałki czekoladę. Wierzch ciasta polej polewą i posyp płatkami migdałowymi.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas