Z polędwicą, kiwi i serem

Dziwi cię to połączenie? Spróbuj, nie zawiedziesz się!

Polędwicę umyj, pokrój w kostkę
Polędwicę umyj, pokrój w kostkęPicsel123RF/PICSEL

Sałatka:

  • polędwica wieprzowa
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • gałązki świeżego oregano
  • 2 kiwi
  • czerwona cebula
  • 15 dag koziego sera
  • kilka łyżek mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  •  1,5 łyżki oliwy
  •  sok z jednego kiwi
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  sól
  •  pieprz

1. Polędwicę umyj, pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Obtocz trochę w mące, smaż na oleju kilka minut. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręcznikach papierowych. Oregano i bazylię umyj, osusz.

2. Kiwi i cebulę obierz, pokrój w plastry. W słoiczku dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos. Na talerzach układaj mięso, zioła, kiwi. Posyp pokrojonym w kostkę lub rozdrobnionym w palcach serem.

3.Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem. Całość posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Czas przygotowania:  około 30 minut

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas