Z polędwicą, kiwi i serem
Dziwi cię to połączenie? Spróbuj, nie zawiedziesz się!
Sałatka:
- polędwica wieprzowa
- 3 gałązki świeżej bazylii
- gałązki świeżego oregano
- 2 kiwi
- czerwona cebula
- 15 dag koziego sera
- kilka łyżek mąki
- olej
- sól
- pieprz
Sos:
- 1,5 łyżki oliwy
- sok z jednego kiwi
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
1. Polędwicę umyj, pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Obtocz trochę w mące, smaż na oleju kilka minut. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręcznikach papierowych. Oregano i bazylię umyj, osusz.
2. Kiwi i cebulę obierz, pokrój w plastry. W słoiczku dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos. Na talerzach układaj mięso, zioła, kiwi. Posyp pokrojonym w kostkę lub rozdrobnionym w palcach serem.
3.Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem. Całość posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Czas przygotowania: około 30 minut