Z szynki, mandarynek i czerwonej kapusty
Oto nietypowa surówka, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu. Zrobisz ją szybko i bez wysiłku. Warto pamiętaj, że czerwona kapusta jest bogata w witaminy z grupy B, ponadto zwiera przeciwutleniacze - antocyjany, którym zawdzięcza swój kolor.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 3 mandarynki
- kilka plasterków miękkiej szynki drobiowej
- cebula
- olej
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
Kapustę cienko poszatkować i ugotować w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Wylać na sitko, dokładnie osączyć i wymieszać z sokiem z cytryny, aby odzyskać kolor. Pozostawić do ostygnięcia, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę, pokrojone mandarynki oraz olej. Sałatkę przyprawić i dokładnie wymieszać.