Z tuńczyka i ciecierzycy

Potrawy z ciecierzycy wzmacniają naszą odporność. Ryby z kolei zawierają kwasy omega, które wspomagają pracę mózgu. Warto połączyć te dwa składniki i uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych.

Sałatkę podaj na zielonych liściach - będzie wyglądała apetycznie.
Sałatkę podaj na zielonych liściach - będzie wyglądała apetycznie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • mała czerwona cebula
  • koperek
  • szczypiorek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę dokładnie osączyć i wsypać do dużej miski. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, pomidora i ogórka pokrojonego w kostkę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Cebulę drobniutko posiekać i wsypać do sałatki. Oliwę doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas