Z tuńczyka i ciecierzycy
Potrawy z ciecierzycy wzmacniają naszą odporność. Ryby z kolei zawierają kwasy omega, które wspomagają pracę mózgu. Warto połączyć te dwa składniki i uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- mała czerwona cebula
- koperek
- szczypiorek
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie osączyć i wsypać do dużej miski. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, pomidora i ogórka pokrojonego w kostkę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Cebulę drobniutko posiekać i wsypać do sałatki. Oliwę doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać.