Reklama

Reklama

Zagrajmy w pomidora

Czy wiesz, że w Kanadzie produkuje się z nich... wino? Zanim jednak skosztujesz tego nietypowego trunku, sprawdź, jakie nowe pomysły na pomidory ma Magda Gessler.

Carpaccio z limonkowym winegretem

Składniki: 1/2 kg pomidorów (najlepiej różne odmiany i kolory), 2 łyżki kaparów, 2 limonki, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy dijon, kilka gałązek natki kolendry, 5 łyżeczek cukru, szczypta soli morskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego

Pomidory umyj, pokrój w plastry ostrym nożem lub krajalnicą i ułóż na talerzu. Utrzyj pieprz z solą, sokiem z limonki i cukrem. Dodaj musztardę i ubijając trzepaczką, dolewaj powoli oliwę z oliwek. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i ubijaj sos, aż cukier się rozpuści, a winegret zgęstnieje. Polej nim pomidory i na koniec posyp kaparami.

Reklama

Tarta z pomidorową konfiturą

Składniki: 1 kg pomidorów, 1/2 kg cukru, szczypta anyżu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 dag sera koziego lub bryndzy, 3 gałązki rozmarynu
Kruche ciasto: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła, 1 jajko, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka cukru

Pomidory obierz ze skóry, przekrój każdy na pół. Ułóż je na blasze, posyp cukrem i anyżem, skrop sokiem z cytryny. Piecz w temperaturze 160°C, aż się zrumienią.

Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól, kminek i cukier zmiksuj lekko w malakserze, dodaj jajko i łyżeczkę bardzo zimnej wody. Zmiksuj ponownie, a masę przełóż na stolnicę posypaną mąką. Wyrób ciasto. Schłodź je w lodówce.

Upieczone pomidory przełóż do garnka i gotuj, aż uzyskasz gęstą konfiturę. Rozwałkuj ciasto, wyłóż je na formę, zalej konfiturą, ułóż na wierzchu kozi ser i gałązki rozmarynu. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Pieczone pomidory faszerowane wołowiną

Składniki: 5 pomidorów, 70 dag mielonej wołowiny (karkówka, antrykot), 2 żółtka, 1 cebula cukrowa, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki sosu worcester, szczypta suszonego imbiru, szczypta soli

Odetnij wierzchołki pomidorów, wydryluj miąższ i posól wnętrza. Mięso przełóż do miski, wymieszaj z dwoma żółtkami, posiekaną cebulą, oliwą, sosem worcester, imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym mięsem faszeruj pomidory. Następnie przykryj je odciętymi wierzchołkami, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 25 minut, aż pomidory się zrumienią. Można też zapiekać je zalane jogurtem zmieszanym z żółtkiem.

Show 17/2012

Show
Dowiedz się więcej na temat: faszerowane pomidory | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje