Zapiekana cukinia z kaszą bulgur

W tureckim stylu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g kaszy Bulgur
  • 250 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g czarnych oliwek
  • 25 g pomidorów suszonych z oleju
  • 2 małe cukinie
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz
  • Pół gałki mozzarelli
  •  Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kaszę, przesmażyć. Wlać bulion, zagotować i gotować 5 minut na słabym ogniu.

Czosnek posiekać, pomidory pokroić w paseczki. Cukinie przekroić wzdłuż. 2-3 łyżki oliwy spod pomidorów rozgrzać na patelni, obsmażyć cukinie. Dodać pomidory, poprzekrawane na pół oliwki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Bulgur umieścić w formie do zapiekania i na wierzch nałożyć warzywa i mozzarellę pokrojona w plastry. Zapiekać 8-10 minut w temp. 225 st. C. Dekorować pietruszką.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas