Zapiekana cukinia z kaszą bulgur
W tureckim stylu.
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g kaszy Bulgur
- 250 ml bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 20 g czarnych oliwek
- 25 g pomidorów suszonych z oleju
- 2 małe cukinie
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
- Pół gałki mozzarelli
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kaszę, przesmażyć. Wlać bulion, zagotować i gotować 5 minut na słabym ogniu.
Czosnek posiekać, pomidory pokroić w paseczki. Cukinie przekroić wzdłuż. 2-3 łyżki oliwy spod pomidorów rozgrzać na patelni, obsmażyć cukinie. Dodać pomidory, poprzekrawane na pół oliwki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Bulgur umieścić w formie do zapiekania i na wierzch nałożyć warzywa i mozzarellę pokrojona w plastry. Zapiekać 8-10 minut w temp. 225 st. C. Dekorować pietruszką.