Zapiekane gniazdka makaronowe ze szpinakiem

Pomysłowy i pyszny obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 200 g makaronu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka masła
  • 75 g śmietany kremówki
  • Sól, pieprz
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml mleka
  • 200 ml bulionu
  • 50 g sera gouda
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli przesmażyć na maśle, dodać szpinak, wlać śmietanę i gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pozostałą cebulę przesmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Wlać mleko i bulion.

Makaron odcedzić i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek. W środek nakładać szpinak, z brzegu sos pomidorowy. Posypać startym serem. Zapiekać  w 200 st. C przez 15 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas