Zapiekane gniazdka makaronowe ze szpinakiem
Pomysłowy i pyszny obiad.

Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 g makaronu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka masła
- 75 g śmietany kremówki
- Sól, pieprz
- Tarta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleka
- 200 ml bulionu
- 50 g sera gouda
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli przesmażyć na maśle, dodać szpinak, wlać śmietanę i gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostałą cebulę przesmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Wlać mleko i bulion.
Makaron odcedzić i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek. W środek nakładać szpinak, z brzegu sos pomidorowy. Posypać startym serem. Zapiekać w 200 st. C przez 15 minut.