Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Pomysł na nietypowy deser
Składniki:
- po szklance wody i mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 600 g dyni
- szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 1/4 szklanki startego sera typu parmezan
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wodę, mleko, mąkę i jajka. Przypraw solą i pieprzem. Usmaż na oleju naleśniki.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię pokrój w kostkę i ugotuj, najlepiej na parze (12-15 minut). Rozmroź szpinak i odciśnij dokładnie wodę. Połącz z dynią i ricottą, przypraw do smaku i zmiksuj na gładką masę.
3. Wyłóż masę na naleśniki i zawiń je. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj śmietanę z pesto, polej nią naleśniki. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut. 5 minut przed końcem posyp parmezanem. Wyjmij, gdy ser się zrumieni.