Zapiekane piersi kurczaka
● 60 dag piersi kurczaka
● 50 dag pieczarek
● 6 łyżek masła
● 10 dag mrożonej karotki
● 10 dag mrożonego groszku
● łyżeczka soli
● łyżeczka mielonej słodkiej papryki
● łyżeczka pieprzu
● łyżka oleju
● łyżka mąki
● 2 szklanki
mleka
● łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
● oraz
ulubione zioła do dekoracji zapiekanki
Sposób przyrządzenia:
1. Piersi kurczaka umyj, oczyść, po czym pokrój na mniejsze kawałki, a następnie lekko osól i obsmaż na dwóch łyżkach rozgrzanego masła.
2. Przygotuj sos: dwie łyżki masła rozpuść, dodaj mąkę i zalej mlekiem. Wymieszaj, po czym nadal mieszając pogotuj przez 15 min. Pod koniec gotowania dopraw mieloną gałką muszkatołową. Następnie sos zostaw do ostygnięcia.
3. Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki. Groszek z marchewką lekko obsmaż na reszcie masła, a następnie dodaj do nich pieczarki, dopraw i chwilę smaż razem.
4. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włóż obsmażone mięso, a następnie posypje mieloną papryką, dodaj przesmażone warzywa oraz pieczarki, po czym zalej wszystko przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.
5. Gotowe danie posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj ulubionymi ziołami, po czym podawaj.