Zapiekanka

Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry.

Składniki:

Reklama

Zapiekanka:

  • 60 dag piersi z indyka
  • 40 dag szpinaku
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki białego pieczywa
  • 4 łyżki oliwy
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania:1. Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry. Pierś indyka pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem. Szpinak z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem smaż na oleju 5 minut. Na plastrach mięsa układaj szpinak, zwijaj w roladki. W misce połącz mąkę ze słodką papryką, obtocz roladki, smaż na rumiano.2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wlej mleko, wsyp ser, przypraw, gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Chleb z oliwą i rozmarynem zmiksuj blenderem.3. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Układaj plastry ziemniaków, szpinak i roladki, całość zalej sosem, posyp kruszonką z pieczywa, piecz 30 minut w 180°C.Czas przygotowania: około 1,5 godziny


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje