Zapiekanka
Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry.
Składniki:
Zapiekanka:
- 60 dag piersi z indyka
- 40 dag szpinaku
- 50 dag ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki białego pieczywa
- 4 łyżki oliwy
- olej
- 1 łyżka masła
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 10 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania:1. Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry. Pierś indyka pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem. Szpinak z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem smaż na oleju 5 minut. Na plastrach mięsa układaj szpinak, zwijaj w roladki. W misce połącz mąkę ze słodką papryką, obtocz roladki, smaż na rumiano.2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wlej mleko, wsyp ser, przypraw, gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Chleb z oliwą i rozmarynem zmiksuj blenderem.3. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Układaj plastry ziemniaków, szpinak i roladki, całość zalej sosem, posyp kruszonką z pieczywa, piecz 30 minut w 180°C.Czas przygotowania: około 1,5 godziny