Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą
Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną.
Składniki:
- Szynka Krucha np. Gzella 200g
- filet z piersi kurczaka 500 g
- Schab pieczony 200g
- włoszczyzna bez kapusty 1 porcja
- cebula 150g
- pieczarki 200g
- bułka tarta 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- starty ostry żółty ser 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- pokrojona natka pietruszki 2 łyżki
Sos:
- masło 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- mleko 1 szklanka
- śmietana ½ szklanki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- soku z cytryny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.