Zapiekanka kukurydziana

Składniki zapiekanki można modyfikować według własnego pomysłu, wystarczy odrobina fantazji. Tym razem proponujemy zapiekankę kukurydzianą. Smakuje wyśmienicie!

Taką zapiekankę można podać i na obiad, i na kolację.
Taką zapiekankę można podać i na obiad, i na kolację. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mleka
  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki tartego sera owczego
  • łyżka tartego sera owczego lub parmezanu (do posypania)
  • 2 łyżeczki masła
  • ząbek czosnku
  • kilka ziaren kminku
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować dodać kaszkę, doprawić solą gotować około ½ godziny, często mieszając. Cebulę i czosnek, posiekać, podsmażyć na maśle, połączyć z kminkiem i koncentratem lub ketchupem.

Wyłożyć blachę folią aluminiową, wylać masę, odstawić do lodówki na ½ godziny. Potem wyjąć, posmarować koncentratem z cebulą, posypać tartym serem i piec w piekarniku w bardzo gorącym piekarniku ok. 10 minut. Podawać z surówką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas