Zapiekanka kukurydziana
Składniki zapiekanki można modyfikować według własnego pomysłu, wystarczy odrobina fantazji. Tym razem proponujemy zapiekankę kukurydzianą. Smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mleka
- szklanka kaszy kukurydzianej
- 1 jajko
- ½ szklanki tartego sera owczego
- łyżka tartego sera owczego lub parmezanu (do posypania)
- 2 łyżeczki masła
- ząbek czosnku
- kilka ziaren kminku
- sól
- pieprz
- koperek
- cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować dodać kaszkę, doprawić solą gotować około ½ godziny, często mieszając. Cebulę i czosnek, posiekać, podsmażyć na maśle, połączyć z kminkiem i koncentratem lub ketchupem.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wylać masę, odstawić do lodówki na ½ godziny. Potem wyjąć, posmarować koncentratem z cebulą, posypać tartym serem i piec w piekarniku w bardzo gorącym piekarniku ok. 10 minut. Podawać z surówką.